Evropska investiciona banka dodijelila nove kredite od 50 miliona eura

Bez autora
Oct 10 2012

Predstavnici Vlade Crne Gore i Investiciono – razvojnog fonda potpisali su u Vili „Gorica“ četiri ugovora sa predstavnicima Evropske investicine banke: Ugovor o bespovratnim sredstvima između EIB i Crne Gore u sklopu IPA nacionalnog programa za 2010. godinu za projekat izgradnja postrojenja za tretman otpadnih voda u Pljevljima, Ugovor o finansiranju između EIB i Crne Gore za projekat rekonstrukcije sistema za vodosnabdijevanje Cetinja, Ugovor za projekat hitne mjere za prevenciju i sanaciju posljedice od poplava, i Ugovor o kreditnom aranžmanu između Investiciono – razvojnog fonda i EIB u cilju obezbjeđivanja sredstava za pružanje podrške malim i srednjim preduzećima i finasiranju infrastrukturnih i ekoloških projekata javnih peduzeća i lokalnih samouprava. Ove ugovore sa direktorom za operacije Evropske investicione banke Dominikom Kurbinom potpisali su ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić, ministar finansija Milorad Katnić i izvršni direktor Investiciono – razvojnog fonda Predrag Poček. Potpisivanju ugovora prisustvovao je premijer Igor Lukšić. Ovim aranžmanima potrvđuje se dinamična i kvalitetna saradnja između Evropske investicione banke i Vlade Crne Gore.

Evropska investiciona banka dodijelila nove kredite od 50 miliona euraPredstavnici Vlade Crne Gore i Investiciono – razvojnog fonda potpisali su u Vili „Gorica“ četiri ugovora sa predstavnicima Evropske investicine banke: Ugovor o bespovratnim sredstvima između EIB i Crne Gore u sklopu IPA nacionalnog programa za 2010. godinu  za projekat izgradnja postrojenja za tretman otpadnih voda u Pljevljima, Ugovor o finansiranju između EIB i Crne Gore za projekat rekonstrukcije sistema za vodosnabdijevanje Cetinja, Ugovor za projekat hitne mjere za prevenciju i sanaciju posljedice od poplava, i Ugovor o kreditnom aranžmanu između Investiciono – razvojnog fonda i EIB u cilju obezbjeđivanja sredstava za pružanje podrške malim i srednjim preduzećima i finasiranju  infrastrukturnih i ekoloških projekata javnih peduzeća i lokalnih samouprava.

Ove ugovore sa direktorom za operacije Evropske investicione banke Dominikom Kurbinom potpisali su ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić, ministar finansija Milorad Katnić i izvršni direktor Investiciono – razvojnog fonda Predrag Poček. Potpisivanju ugovora prisustvovao je premijer Igor Lukšić.

Govoreći nakon potpisivanja ovih ugovora ministar finansija Milorad Katnić je istakao da ovim aranžmanima potrvđujemo dinamičnu i kvalitetnu saradnju između Evropske investicione banke i Vlade Crne Gore.

- Kreditni aranžman sa EIB-om u ukupnom iznosu od 50 miliona eura realizovaće se kroz dva finasijska aranžmana od po 25 miliona eura. Kamatne stope kretaće se u rasponu od 2,5 do 3,5 odsto zavisno od vremena povlačenja sredstava. Rok otplate kredita je osam godina koji uključuje grejs period od dvije godine. Takođe, potpisali smo značajan aranžman, odnosno kredit obezbijeđen od strane EIB predviđen za sanaciju posljedica od poplava. Potpisana su još dva aranžmana usmjerena na unaprjeđenje kvaliteta života građana. Riječ je o bespovratnim sredstvima koja su od strane EIB-a kroz investicioni okvir za Zapadni Balkan obezbijeđena prijestonici Cetinje, odnosno od strane Evropske unije kroz IPA 2010. predviđena za opštinu Pljevlja…

Direktor za operacije EIB-a Dominik Kurbin je naglasio važnost ugovora koji su danas potpisani sa Vladom Crne Gore.

- Ti ugovori imaju širok oseg u smislu naše saradnje sa Crnom Gorom. Najprije želim da istaknem vrijednost našeg granta, dakle bespovratnih sredstava koje smo dodijelili dvijema opštinama Cetinju i Pljevljima. Očekujemo brzi početak naše saradnje i naročito podcrtavam u tom smislu ulogu Investicono – razvojnog fonda. Budući da ćemo ubrzo započeti sa pravim poslom u Crnoj Gori radujemo se tome što ćemo očeti da radimo na ovim projektima. Nadamo se da će to biti što je prije moguće – zaključio je Kurbin na kraju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik